Безхаберие в Скопие

17:30, 20 май 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Церемонията по полагане на клетва на новоизбрания президент на Република Северна Македония, Го̀рдана Силя̀новска-Да̀вкова, предизвика бурни вълнения в Атина, Брюксел и много други европейски столици.

Проблемът, естествено не е в това, че тя е първата жена президент на страната, или че спечели със съкрушителна победа, а разбира се в това, което тя не каза с встъпването си в длъжност.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/GEORGI LICOVSKI

Докато полагаше клетвата, президентът Давкова умишлено пропусна употребата на "Северна" и спомена само "Македония".

Въпреки всичко, в същия ден тя се подписа под конституционното име на страната си в официалната клетва. Като се има предвид, че по време на кампанията си тя обещаваше да уважава, но да не произнася пълното конституционно име на страната, жестът ѝ провокира тревоги в съседна Гърция.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/GEORGI LICOVSKI

Проблемът с името обтяга отношенията между Скопие и Атина в продължение на 27 години. Още от самото обявяване независимостта на тогавашната Република Македония.  

И макар с подписване на Преспанското споразумение пречките по пътя на македонското присъединяване към ЕС и НАТО да намаляха, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис бе категоричен - Всяко отклонение от Преспанското споразумение ще има тежки последици за отношенията между двете страни. Освен това интеграцията на Република Северна Македония в ЕС ще бъде възпрепятствана необратимо.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/GEORGI LICOVSKI

Защо ни е важно?

Западните Балкани са регион със сложна история на етнически и политически противопоставяния. Точно затова Преспанското споразумение се възприема не просто като двустранна резолюция, а като ангажимент на Република Северна Македония към европейските ценности и норми.

Спазването на международните споразумения е определящо за отношението на Европейския съюз към страните-кандидати.

В конкретния случай нарушаването на Преспанската спогодба може да доведе до дестабилизиране на региона. И да възроди националистически настроения и политически препирни.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/GEORGI LICOVSKI

Подобна нестабилност противоречи на целите на ЕС за насърчаване мира и сътрудничеството на Балканите. Блокът изисква от страните-кандидати да имат стабилни и функциониращи демократични институции.

Ето защо македонското поведение ще направи Съюза още по-предпазлив към процеса по присъединяване на страната.

Целенасоченото нарушение на Преспанското споразумение, от вчерашния ден, вече официално ще бъде тълкувано като слабост в новото управление и институционалната надеждност на Република Северна Македония.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/GEORGI LICOVSKI

А на нас всичко това защо все пак ни е важно?

Ами, защото в Република Северна Македония никой от "македонците" не го е еня за ЕС. Както и за членството там. Даже напротив. Като прибавим в микса и податливостта към рублата в региона, все пак говорим за майката-създател, потенциалният проблем за България си е налице. 

Още от Социалистическа република Македония насам...

Снимка: БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 11:52, 21 май 24

Е какъв е смисъла да се присъединяват към някакъв си ЕС след като този същия ЕС им поставя унизителни условия,като това да сменят името на държавата си,а и не е само това.Брюксел не гледа на Балканите като на партньор,а като на колония,след като си позволяват да се намесват насила в икономиката,здравеопазването и икономиката на суверенни държави.Оказа се ,че вицовете за правите краставици и банани се всъщност приети решения на някакви малоумници.Достатъчен е факта,че са приели подобно безумие и после са го отменили,да не говорим за милионите ,които платихме за ваксини ,за тъпата зелена сделка,която странно защо важи само за източния блок.Ако след 9юни диктатурата на Урсула отиде в историята,и има рестарт на ЕС е друго.

2 Анонимен 08:16, 25 май 24

B R A V O !!!!!!!!!!

3 Осем 14:48, 25 май 24

“Унизително” е съществуването все още на създадения от УДБА на Тито с цената на кървави престъпления срещу българите във Вардарска Македония концлагер за
българи, който продължава да съществува и днес. “Тъпата зелена сделка” отдавна работи в държавите от ЕС по-западно от България - дизелови бракми под ЕВРО-4 не се допускат в градовете, места
за зареждане на електромобили, освен по бензиностанциите, има и навсякъде по улиците и големите паркинги и пр. и пр. неща, от зелената сделка, за
които у нас само приказваме все още там отдавна вече са действителност. Диктатури има на Демби/Бойко у нас, на Милошевичите Вучич/Дачич в Сръбско, на Путлер и пр.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама