Стари цели, нов подход

08:00, 05 юни 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Португалия обяви в понеделник нов план, с който желае да затегне някои имиграционни правила, следвайки стъпките на други страни от ЕС. Това, разбираемо, само дни преди европейците да се отправят към урните на избори. За които се очаква да наклонят политиката на блока надясно.

"Нуждаем се от хора, които са готови да ни помогнат да изградим по-справедливо и проспериращо общество в Португалия", каза португалският премиер Луиш Монтенегро.

"Но не можем да отидем и в другата крайност и да имаме широко отворени врати".

Снимка: ЕПА/БГНЕС/OLIVIER HOSLET

Затова правителството предвижда забрана на популярния механизъм, основан на т.нар. "проява на интерес". В продължение на години той позволяваше на мигранти извън ЕС да се установяват в Португалия без трудов договор. И да кандидатстват за статус на временно пребиваващи. Стига да са плащали социалните си осигуровки в продължение на една година.

Премахването на старото правило означава, че в бъдеще мигрантите ще трябва задължително да имат трудов договор, преди да се преместят в страната.

Приоритет за Португалия ще бъдат квалифицирани професионалисти или студенти. Но граждани от нации, говорещи португалски. И все хора, които желаят да съхранят някакъв вид семейна връзка.

Президентът на Португалия Марселу Рибелу ди Соза Снимка: ЕПА/БГНЕС/ANTONIO COTRIM

Засега правителството не предоставя подробности за типа "квалификации", които са приоритет.

Защо ни е важно?

Планът на Лисабон е поредно доказателство за смяната на политическия курс в голяма част от Европа.

Въпреки че правителствата парират възхода на крайната десница, отношението на континента към проблема с миграцията, осезаемо става все по-твърдо. Това явление е част от по-мащабна тенденция - пробуждане на национализма. С помощта на много популизъм, който провокира антимигрантски настроения.

С наближаване на европейските избори, управляващите в повечето европейски страни гледат да отговорят на страховете и тревогите на своите избиратели. Къде на думи, къде с конкретни действия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/VASSIL DONEV

И въобще, през последните години, темата за миграцията се преплита до такава степен със съществуващите европейски вярвания, когнитивни пристрастия и нагласи, че се превръща едва ли не в главен политически казус.

Начинът, по който Блокът се справя с миграцията има мащабно отражение върху него. Мерките вече не се ограничават единствено с проектиране на "мека сила" в чужбина. Вътрешната политика на членките също е повлияна силно.

Преди миграцията се разглеждаше като проблем, експлоатиран от крайната десница. Нещо, което и служи за привличане на гласоподаватели, изпитващи силно безпокойство и несигурност.

Но в хода на настоящите избори този вид политическа игра започва да се променя.  

Снимка: ЕПА/БГНЕС/JOSE SENA GOULAO

Партии от целия политически спектър се опитват да извлекат властови дивиденти, „отговаряйки“ на опасенията, натрупани в разочарования електорат. Не само в Западна, но и в Източна Европа.

Всъщност, политиците успешно използват съществуващия страх от възникване на нови регионални конфликти. И това политическо пренастройване ще се отрази както на националните политики, така и на цялостното поведение на ЕС.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама