Смяна на глобалното влияние

05:55, 05 сеп 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Лидери и високопоставени служители от 50 африкански държави се събират от днес в Пекин, за тридневна среща на високо равнище, организирана от Си Дзинпин. Форумът за китайско-африканско сътрудничество е ключов компонент от дипломатическите контакти на Китай със страните, известни като Глобалния юг.

Провежда се на всеки три години от 2000-та насам.

Снимка ЕПА/БГНЕС/ANDRES MARTINEZ CASARES

Срещата e най-важното дипломатическо събитие в Пекин за годината и предстои да "напише нова глава на единството и сътрудничеството за Глобалния Юг", коментира китайският външен министър Уан И за официоза "People's Daily".

Форумът ще предостави възможност на китайския лидер Си да затвърди специалните си отношения с континента и да обнови инвестиционната програма по инициативата "Един пояс, един път".

През последното десетилетие Китай значително увеличи инвестициите си в Африка. Това доведе до осъществяване на мащабни инфраструктурни проекти, включително железопътни линии, магистрали, пристанища, електроцентрали и други основни съоръжения.

Снимка ЕПА/БГНЕС/YIN BOGU

Въпреки това инициативата не е лишена от известни противоречия. Критиците твърдят, че "Един пояс, един път" е довел до неустойчиви нива на дълг за много от участващите страни.

Фокусът на Китай върху отношенията с Африка датира от времето на Мао Дзъдун. Тогава Китайската комунистическа партия решава да се присъедини към африканските освободителни движения, борещи се срещу колониализма. Традицията се запазва във времето и китайските държавни медии редовно описват тези отношения като изковани в глобалната борба срещу "империализма".

Защо ни е важно?

Снимка ЕПА/БГНЕС/KEN ISHII

Инициативата "Един пояс, един път" не се отнася само до осъществяването на инфраструктурни проекти. Тя служи и като инструмент за разширяване и затвърждаване на китайското влияние.

Този подход промени икономическите зависимости, международните съюзи и екологичните стратегии. И се превърна в част от една по-мащабна тенденция, тази за изместване на властта в глобалната политика.

Което  де факто позиционира Китай като противовес на западната хегемония.

Снимка ЕПА/БГНЕС/KEN ISHII

На предстоящия форум Китай ще може да укрепи дипломатическите връзки с африканските нации. Но и да си осигури достъп до критични ресурси. Като Пекин се интересува най-вече от африканските минерали. Защото те са с определящо значение за китайския преход към зелена енергия.

Същевременно за африканските лидери участието в подобно събитие служи като възможност за предоговаряне на условията на двустранните отношения. И гаранции, че бъдещото сътрудничество ще бъде устойчиво и балансирано. Те се стремят към стартиране на нов етап, в който инфраструктурните проекти ще носят дългосрочни ползи, без да обременяват страните с неуправляеми дългове.

Тъй като инициативата "Един пояс, един път" навлиза в своето второ десетилетие, фокусът постепенно се измества към изграждането на висококачествени и устойчиви проекти. В съответствие с глобалните призиви за по-екологично развитие.

Подобно сътрудничество очертава стратегическите интереси на Китай и Африка за години напред. И категорично оспорва дългогодишното лидерство на Западния свят.

Снимка ЕПА/БГНЕС/ANDRES MARTINEZ CASARES

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама