Образцова корупция

06:30, 03 окт 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Лидерът на френската крайна десница Марин льо Пен и още над 20 души от нейната партия бяха обвинени в присвояване на средства от Европейския парламент, за периода между 2004 и 2016 година.

Според разследващите обвиняемите носят отговорност за преразпределяне на парламентарни субсидии, първоначално предназначени за наемане на сътрудници в ЕП. С парите е плащано на партиен персонал, чиято работа не е имала нищо общо с политиките на Съюза.

Съдебният процес е фокусиран върху европейски фондове на стойност около 3,7 милиона евро. За 330 000 от тях са открити доказателства, че са пряко свързани със самата Льо Пен. За останалите се твърди, че са били присвоени.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/JULIEN MATTIA

В момента Европейският парламент търси обезщетение от 2,7 милиона евро, претендирайки за нанесени финансови и репутационни щети.

Льо Пен отрича каквото и да било неправомерно действие и твърди, че нейната партия е действала в правните и регулаторни рамки на Европейския парламент. Тя обещава да представи солидна защита по време на предстоящия деветседмичен процес​.

В случай, че бъде призната за виновна, лидерката на Националния съюз ще трябва да понесе редица глоби, потенциално задържане и забрана за заемане на публична длъжност.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ANDRE PAIN

Политическите наблюдатели спекулират, че евентуална присъда ще навреди сериозно на политическото бъдеще на Льо Пен,  но едва ли ще ограничи напълно влиянието ѝ сред крайнодесните сили във Франция.

Защо ни е важно?

Случаят на Марин Льо Пен илюстрира слабостите, характерни за структурата на трансгранично управление в ЕС. Членовете на Европейския парламент все по-често представляват предимно интересите на своите партии. А това постепенно размива границите при прилагане на европейските и национални политики.

Подобни случаи на злоупотреба с парламентарни средства подчертава необходимостта от строги правила по отношение на политическото финансиране. Както и ясни дефиниции на допустимите разходи.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/JULIEN MATTIA

Повтарящият се корупционен модел предполага, че политическите актьори успяват с лекота да се възползват от неясноти и липса на строг контрол в определени области от управлението на ЕС.

Това отваря изгодни вратички в европейските регулации.

И въпреки че процесът срещу Марин Льо Пен и нейните сътрудници може да доведе до финансови санкции, лишаване от свобода или забрана за заемане на публични длъжности, корупционните схеми едва ли ще бъдат отстранен толкова лесно.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MOHAMMED BADRA

Без силна култура на спазване и зачитане върховенството на закона, санкциите сами по себе винаги ще са недостатъчни за спиране краденето на европейски средства. Пък и когато партийните лидери използват правните процеси като инструменти за политическа война, това допълнително отслабва ефективността на мерките за отчетност.

Корупционните скандали в ЕС намаляват общественото доверие в институциите и политическите фигури. Не само в удобната за сочене с пръст Източна, но и в даваната за пример Западна Европа. А това подкопава устоите на системата, която би трябвало да защитава обществените интереси на целия континент. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС/JULIEN MATTIA

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:35, 03 окт 24

Пак промиване на мозъци.Истината е,че Урсула реши да използва опита на американците да смачкат Тръмп чрез съдебни процеси,за да отстрани жената,която ще изхвърли Макрончо и всички продажби предатели завинаги от политиката.Урсула трябваше отдавна да е в затвора ,ама не е.Това е новия стар начин за разправа с политическите противници,когато си безсилен да ги победиш с идеи.Боклуци.........

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама