Във войната няма ангели, но има един Леви

07:21, 06 мар 23 / Свят Шрифт:

“През последните 11 месеца придружавах, слушах и снимах украинските войски в действие. Тези смели бойци са като атинските войници, прославени от Перикъл в обръщението си към героите, както е описано от Тукидид. Те се борят за своята страна, но също и в защита на висшите ценности на свободата, демокрацията, правата - накратко, Европа”.

Това са думите на Бернар-Анри Леви – журналист, писател, евреин от алжирски произход, основател на школата по Нова философия, известен и като френския джет сет философ, наричан от враговете си „куче на войната“, „сив кардинал на либералите“, „буревестник на хаоса “, „конник на Апокалипсиса“, „кървав режисьор на Евромайданa“…

Снимка: ЕПА/БГНЕС/SEBASTIEN NOGIER

Ексцентричен интелектуалец, издигнат от някои в ранг на интелектуална поп звезда, която гледа на работата си като на по-висше призвание.  Известен е със собствения си коктейл истини, които вече от години поднася в медийното пространство. Прави го елегантно и някак си нереално изискано на фона на бурните исторически събития. Последно го засичаме в новия му документален филм „Слава на Украйна“, който е продължение на предишната му лента  „Защо Украйна“. Кадрите са свидетелство за страха, който се намесва в животите на хората и променя психиката им, борбата с противоречивите им чувства: да избягаш или да останеш, да се съпротивляваш или да изчезнеш?  Във филма дългокосият философ, критикуван от някои заради крещящия си нарцисизъм, се качва на украински военен кораб, който претърсва Черно море за руски мини. Оглежда взривените жилишни блокове в Киев, слиза в окопите с украински войници и утешава почернените майки, които среща по пътя си. „ В Украйна за първи път имах чувството, че светът, който познавах, светът в който израснах, светът, който искам да оставя на децата и внуците си, може да се срине“ - казва Бернар-Анри Леви. Той разказва за контраста между руската армия от военнопрестъпниците на Путин и украинските въоръжени сили с техния ангажимент за минимизиране на щетите за цивилните. Както самият Леви отбелязва, по време на война „няма ангели“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/SEBASTIEN NOGIER

Какво още знаем и не знаем за тази нестандартна личност?

От години във Франция той е известен и с инициалите си B.H.L., които звучат като луксозна марка. Наричат го модела на "Пари Мач", списанието, което неотлъчно върви по следите на актуалните му модни обувки. Казват, че жените полудявали от разкопчаната му бяла риза, загорелите гърди и идеалната яка, която никога не виси. Причината била една – ризата е „Диор”. Не носи вратовръзки, костюмът му е създаден от майстора на идеалния шев – Charvet. „Господ е мъртъв, но прическата ми е перфектна”, тази фраза е като бадж на ревера на Бернар-Анри Леви. Прошарената коса му отива дяволски много. Роден е в Алжир през 1948 г. в богато еврейско семейство, а днес, както твърдят някои, „лежи” на 150 милиона евро, наследени от баща му, мултимилионера Андре Леви, създател на прочутата компания Becob за дървени строителни материали. Тази внушителна сума го подрежда между стоте най-богати французи. През 70-те Анри оглавява движението на младите социалисти „Нови философи”, като привлича вниманието на френските интелектуални кръгове с есето си „Варварщина с човешко лице”. За него казват, че е винаги там, където има войни, влиятелни личности и атрактивни жени. Той е между дванайсетте, подписали „Манифест: да посрещнем заедно новия тоталитаризъм”, и това е бил неговият отговор на размириците, последвали публикуването на карикатурите на Мохамед в Дания. Анри Леви привлича внимание и с офанзивите си срещу диктаторите Милошевич, Саддам и Кадафи. Известен е с това, че може да повлияе на събитията с едно телефонно обаждане. И историята го потвърждава – по време на гражданската война в Босна убеждава Франсоа Митеран да се опълчи срещу Милошевич. Така комуникира и със Саркози. След дългото, нетипично за Леви, мълчание около арабската пролет, той заминава за Кайро, а оттам за Либия и по телефона съветва френския президент да признае бунтовническото правителство. Леви е в Елисейския дворец, когато Саркози приема бунтовниците и се случва онази абсурдна среща между френския президент и лидера на либийските бунтовници. Петицията на Леви против либийския диктатор е публикувана в навечерието на решението на ООН. Леви е и един от първите, които предричат, че Обама ще бъде президент, като го нарича „черния Кенеди”. Преди години Леви предизвика огромен скандал във Франция, цитирайки несъществуващ философ – Жан-Батист Ботул, в книгата си De la guerre en philosophie. Историята на философа, който уж се занимавал с Кант, е измислена от журналиста Фредерик Паж и се появява във френския сатиричен вестник Le Canard enchainé. Бернар-Анри Леви се измъква елегантно от глупавата ситуация с култовото изречение: „Журналистът, измислил Ботул, вероятно е твърде добър философ”.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/EMMA FOSTER

Тайните около личния живот на Бернар Леви не са никакъв лукс. Напротив. Зад гърба си той има три брака, като последният е с френската актриса и секс символ Ариел Домбал. Без капка притеснение, без дори да си направи труда да се срещне с нея, Леви информира съпругата си, че има връзка с ексцентричната многомилионна наследничка на империята „Гинес” Дафне. И то не с телефонна слушалка в ръка, а чрез американската преса. Дафне Гинес е двайсет години по-млада от Леви и е известна сред джет сета като „Лейди Гага преди Лейди Гага”. В жилите й тече ирландска, френска и английска кръв. Покойният Алекзандър Маккуин я окачествява като неземно готическо създание с изтънчено порцеланово излъчване. Дафне не говори с думи, а с грим и дрехи. Нейната работа е „да дава идеи”. За нея Бернар казва: „Тя не е човек, а концепция”. Екстремно слабото й тяло се движи на главозамайващи токчета, наподобяващи небостъргачи. Якетата и саката й напомнят тоалети на героите от „Стар Трек”. Никой не би могъл да каже на какво се „държи” връзката Леви - Гинес. „Любовта е агония, нали?”, въздъхва Дафне в едно интервю. Култът към дрехите - това може би ги свързва. Известно е, че дори обикаляйки военните зони в Либия, Афганистан и Босна, Леви не се разделял с безупречно разкопчаната бяла риза, костюма на Charvet и небрежната прическа. Все едно обикаля Сохо, пазарувайки дреболии. В една статия „Пари Мач“ с удивление се пита кой ли тогава глади дрехите му в Либия и откъде си набавя сапун. 

„За мен дрехите са принцип, уважение, усещане за ред. Никога не се дегизирам, дори и в най-горещите точки на света”, отсича Леви. Философът е един от малцината, които могат да си позволят да летят с частен самолет до засегнатите от войни места, като често заявява: „За мен парите са просто възможност”.

 

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Калина Стратиева 10:55, 06 мар 23

Интересно е как човекът, създаващ филми, сам изглежда като излязъл от такъв

2 Анонимен 13:18, 06 мар 23

Дава,и този не го слуша главата Да твърдиш,че един фашист,натъпкан с американски долари е герой не звучи много умно.И да смяташ ,че е валидна само твоята гледна точка,а другата страна няма право на отговор,също не е нито умно,нито проява на демокрация .Парите не купуват съвест и човечност.Иначе собствената му държава нямаше да е пълна с бежанци.....

3 Анонимен 17:53, 06 мар 23

Господин Леви вместо да обявява руската армия за военнопрестъпници, а украинската - за хора, които се стремели да минимизират щетите за цивилните ( по-голямо извращение на истината не бях чувал), по-добре да се произнесе по въпрос, по който наистина е компетентен - дрехите. Дрехите, с които господин Зеленски се появява на срещите си с бъдещия крал на Великобритания, с американския президент, в Конгреса на САЩ и т.н. ...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама