Дипломацията на пандите

08:09, 30 сеп 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Китай прибира пандите си от зоологически градини в САЩ и Великобритания. Очаква се черно-белите мечета да се завърнат в родната си страна до края на следващата година, което според анализатори е възможна промяна в подхода на Пекин към т.нар. ,,панда дипломация“.

До 7 декември три панди трябва да заминат от Вашингтон за Китай, тъй като договорът им за заем изтича, оставяйки само четири в Атланта, които също трябва да си отидат скоро…

Освен, ако не бъде постигнато ново споразумение.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Hayoung Jeon

Без удължаване на договора между страните Съединените щати се изправят пред перспективата да нямат големи панди за първи път от 1972 г. На Великобритания, както и на Австралия, също ще се наложи да се сбогуват със своите последни панди.

Чаровните мечета придобиват символично значение в китайско-американските отношения през седемдесетте години на миналия век, когато президентът Ричард Никсън прави историческо посещение в комунистически Китай.

След като американският политик провежда среща с китайския премиер Джоу Енлай, зоологическата градина във Вашингтон се сдобива с първите си панди. Оттогава до ден днешен тази среща се възприема като сигнал за подобряване на връзките между Пекин и останалия свят.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Hayoung Jeon

Китай използва пандите като модерен инструмент на дипломацията от 50-те години на миналия век, за да смекчи имиджа си на световната сцена и да засили връзките си с други страни. Превръщайки се в носител на меката сила на Пекин, дестинациите на големите панди често проследяват големи търговски сделки, дипломатически инициативи и изявления по въпроси като Тибет или Тайван.

Защо ни е важно?

Отзоваването на пандите се превръща в израз на недоволството на Пекин от поведението на Запада. Това действие може да бъде разглеждано като част от по-широкия и все по-настоятелен подход на китайския президент Си Дзинпин към външната политика.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Filip Singer 

За Китай пандите са еквивалент на британското кралско семейство. Колкото повече се разхождат по света, толкова повече се разпростира меката сила на страната. Ако философът Конфуций въплъщава идеята за китайската мъдрост, то пандите успяват да създадат един по-различен образ.

Освен че са големи и силни, те са радостни, сладки и не представляват заплаха.

Днес, с нарастването на силата и влиянието на Китай, международните му отношения стават значително по-сложни. За Пекин и Запада е все по-трудно да водят здравословен диалог помежду си. Областите, в които разговорът няма да бъде проблематичен стават все по-малко.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Hayoung Jeon 

Затрудненията възникват, както от различията им по основни теми, така и поради взаимозависимостта им в икономически план.

В сравнение с мащаба на раздора, дипломатическата дарба на пандите изглежда все по-слаба. Същевременно те остават самотна, макар и миниатюрна, област на ясно съгласие - Пекин обича да ги заема, а зоологическите градини по света обичат да ги получават. 

Държавите, които могат успешно да използват своята национална мощ, са в състояние да повлияват на поведението на други политически актьори.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Piroschka van de Wouw

Това може да бъде постигнато чрез традиционни, ,,твърди“ силови мерки, като заплахи и принуда, или чрез ,,мека“ сила, която позволява на държавите да убеждават или привличат други в подкрепа на своите интереси.

В международен план днес има нарастващо противопоставяне, но няма много адекватност. При подобни обстоятелства предимството на Китай се състои в неговата прагматичност - способността да използва националните си ценности, както за връзка с останалия свят, така и за защита от него.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ZOO BERLIN

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама