С пълна газ към Азербайджан

06:11, 14 мар 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Ново сътрудничество в българската енергетика

Международната обстановка през последните години показа на България, както и на Европа, че за да бъдем енергийно независими, е необходимо да открием пропуските в енергийната си стратегия и да изработим ефективни решения. Задълбочаващата се енергийна и икономическа криза на континента провокира и нещо с положителен знак – за да намерят по-бързо изход от ситуацията, страните бързо засилиха стари търговски връзки помежду си и създадоха нови такива.

Открити бяха и търговски ниши, за които се оказа, че имат голям потенциал.

След проведен видеоконферентен разговор с президента на Азербайджан Илхам Алиев българският държавен глава Румен Радев съобщи, че през месец май Азербайджанската държавна петролна компания (SOCAR) ще открие свой офис в България, за да може да бъде укрепено сътрудничеството между двете страни в сферата на енергетиката. Компанията проявява сериозен интерес към проекта Solidarity Ring (String), иницииран от България.

Снимка: БГНЕС/МЕ

Негова цел е да обединява съвместните усилия за доставяне на допълнителни количества природен газ до Европа от алтернативни източници по Южния газов коридор, включително Азербайджан и Турция, които могат да бъдат реализирани с минимални ресурси. В близките месеци ще се проведе среща в София, за да бъде обсъдено присъединяването на Азербайджан към проекта.

Защо ни е важно?

На първо място установяването и задълбочаването на подобни отношения между България и Азербайджан ще помогне за овладяването на енергийната криза и ще осигури необходимото спокойствие както на гражданите, така и на бизнеса у нас. Възможно е сътрудничеството да доведе и до стабилизиране на цените в България, а също така до създаване на допълнителни нови търговски взаимоотношения между двете страни.

В политически план възможността да изградим ново партньорство в сферата на енергетиката би ни помогнала да намалим зависимостта си от руски енергийни ресурси.

Така бихме имали шанс постепенно да ограничим външното влияние в политиката ни, което често ни пречи да заемаме категорична позиция, особено по въпроси, свързани с налагането на санкции срещу държавата, считана от ЕС за агресора във войната с Украйна.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Илия Иванов 09:07, 14 мар 23

За жалост и тази инициатива ще се забави, заради липсата на стабилна власт

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама