Наследството на комунизма - ЧАСТ ВТОРА

07:40, 18 мар 23 / Политика Шрифт:

“Кливидж”. Етимологията на думата може да се проследи от 1805 година от сферата на геологията и минералогията и означава „склонност (на скали или скъпоценни камъни) да се счупват чисто по протежение на естествени пукнатини“. “Cleave” (разцепване) + “age” (възраст). Общото значение на думата днес е “действие или състояние на разцепване”. 

 

Кливиджът “държава-църква” не изчезва въпреки силното светско общество, даже напротив – църквата бива репресирана и попада под опеката на партията, като дори е финансирана от държавния бюджет, защото тоталитарният режим не може да приеме месийските функции на друг лидер освен комунистическия.

Кливиджът “център-периферия” е силно застъпен в комунистическата теория, тъй като режимът се характеризира със силно централизирана власт, която се противопоставя на всякакви регионални, културни и същностни различия и налага обща комунистическа идентичност под знаменитото име “homo sovieticus”.

Кливиджът “град-село” също продължава да съществува в целия Източен блок, тъй като при идването си на власт комунистическите партии претендират да бъдат партии на народа и са принудени да станат селски формации. Причината е, че по това време в страните от Централна и Източна Европа преобладава селското население. Впоследствие това става пречка, тъй като комунистическите партии са замислени от комунистическата теория като работнически, което е свързано с града. Единственото справяне с този проблем е “забързаното модернизиране” чрез индустриализация и колективизация на селските стопанства. „Селският свят в повечето комунистически страни е бил постоянен източник на съществуване на пазара и опозиция на комунизма“. (Berend 1996, Kornai 1992).

Кливиджът “собственици-наемници” съществува въпреки претенциите на комунистическите режими, че са създали хомогенно общество без различия и с преобладаваща средна класа. Наличието на комунистическа номенклатура, която има достъп до привилегии, недостъпни за останалата част от обществото, индикира този конфликт, в който ролята на собственика (капиталист) заема партията.

Друг нов конфликт, който не е толкова потушен, а по-скоро служи за пример за “справедливостта” и “равенството” в комунистическия режим в България, е по линията “партия-общество” и възниква като конфликт между държавата и дисидентите, които оспорват властта.

Доц. Милен Любенов стига до извода, че е възможно след демократизацията на най-репресивните режими да възникнат кливиджи, които са основани не толкова на социално-икономически противоречия, а по-скоро на факта, че режимът е бил силно репресиращ – „Сами по себе си репресията и съпротивата срещу определени социални групи не смекчават, а напротив, провокират по-силни кливиджи, които запазват своята сила за един продължителен период от време…“

Снимка: БГНЕС/ Антон Станков

През годините на комунистически режим в България класическите кливиджи биват прикривани за сметка на някои социални групи, в резултат на което се наслояват и потискат в гражданското съзнание. Процесът на сдържане и репресия е една бомба със закъснител, която се активира в края на 80-те и по време на бъдещите промени през следващото десетилетие. С края на плановата икономика и зараждането на българската либерализация и демократизация, се създават предпоставки бомбата да избухне – потиснатото съзнание в голяма част от българите ги е настроило към потенциални конфликти, които впоследствие се реализират като фундамент на новия политически строй.

В годините след 1989 година и подаването на оставката на Тодор Живков от постовете на генерален секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет политическото състояние на държавата се намира в един изключително динамичен и волатилен период. Във времето до 2001 година са съставени 10 правителства,  от които 2 са служебни, а 7  подават оставка. Тази нестабилност е индикатор както за трудността на процеса по демократизация и невъзможността за нейното изпълнение, така и за разцеплението на общественото мнение.

Влияние в структурирането на партийната система в България имат нагласите към миналото и в частност тоталитарния комунистически режим.

Проучване на Международната програма за социални изследвания ISSP през 1999 г.[1] показва отношението на българските избиратели към комунистическата политическа система. Резултатът е почти неутрален (4,48/10), което се дължи на оформените два полюса – най-голяма положителна оценка на българския комунистически режим дават привържениците на управляващата до 89-та година партия – БКП/БСП (7,42/10), най-негативно настроени са гражданите, подкрепящи новооснованата партия – СДС (2,69/10). Антикомунистическите нагласи при избиратели на партии като БСДП, БЗНС и Народен съюз (3.88/10) се коренят в историческия контекст, в който са съществували те, и последвалите репресии от страна на комунистическото законодателство. Негативно отношение към комунистическия режим в България имат и избирателите на ДПС (3.88/10), които са били подложени на репресии по отношение на личността и идентичността по време на Възродителни процес, и не само.

Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова

Разцеплението между нагласите по линията “комунизъм-антикомунизъм” остава стабилно в лицето на двете водещи партии, които във всяка една от статистиките, които анализираме, са в двата полюса на мнение. Социалната структура и съществуващите конфликти са факторът, който се оказва фундаментален за формирането, структурирането и интегрирането на новата партийна система. Ролята на партиите, от друга страна, е да контролират публичния дебат и да подсилват публичните нагласи чрез програмите, които изготвят.

Край на ЧАСТ ВТОРА

[1] ISSP 1999. Social Inequality III; М.Любенов - “Българска партийна система: групиране и структуриране на партийните предпочитания 1990-2009”, стр.52

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:43, 18 мар 23

Много интересно е, а и ми се струва много подходящо, да бъде направен прочит на тази тема точно чрез теорията за кливиджите

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама