Новият път към независимостта

06:58, 28 апр 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

С подписването на меморандум между България, Румъния, Унгария, Словакия и Азербайджан бе поставено началото на създаването на нов път за азерски газ в Европа.

Споразумението предвижда в бъдеще нарастващото доставяне на азерски газ да бъде поето от балканските страни. Транзитирането му до Европа през България, Румъния, Унгария и Словакия ще се осъществява чрез националните газопреносни системи. По този начин няма да бъде необходимо да се започва строителство на нов газопровод. С нанасянето на  малки модификации върху мрежите, новата система ще се възползва от вече изградена и сигурна инфраструктура.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Toms Kalinins

Това сътрудничество е формално продължение на „Пръстен на солидарността“ (Solidarity Ring - STRING), който бе предложен от България с цел повишаване на сигурността на доставките за Европейския съюз и региона на Централна и Югоизточна Европа. Проектът се осъществява и с подкрепата на Европейската комисия като част от действията, които общността реши да предприеме след нахлуването на Русия в Украйна.

През лятото на 2022 г. ЕК подписа меморандум за разбирателство с Азербайджан, който трябваше да послужи за договарянето на удвояването на доставките на газ до поне 20 млрд. кубични метра годишно до 2027,  за да може постепенно да се спре използването на руски горива.

До момента Азербайджан доставя газ до Грузия, Турция, България и Италия. Скоро ще бъдат включени и Румъния, Унгария и Словакия, в която ще започнат и отношения свързани с енергетиката.

Според министъра на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов, подписването на меморандума представлява огромна стъпка за  реализирането на азерския газ на нови пазари и установяването на страната като надежден партньор в региона.

„Енергийна сигурност никога не може да бъде постигната в една държава. Сигурността трябва да бъде постигната в региона и в цяла Европа, а България активно работи за това“, заяви българският служебен министър на енергетиката  Росен Христов.

По план през 2023 година в ЕС трябва да влязат до 12 млрд. куб. м азерски газ. Извънредният и пълномощен посланик на България в Азербайджан коментира, че за допълнителните доставки на газ до България от Азербайджан, всичко ще бъде предопределено от останалите свободни количества, както и от цените на международния пазар.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Васил Донев

По-рано през годината, след проведен видеоконферентен разговор с президента на Азербайджан Илхам Алиев, българският държавен глава Румен Радев съобщи, че се очаква през месец май Азербайджанската държавна петролна компания (SOCAR) да открие свой офис в България, за да може да бъде укрепено сътрудничеството между двете страни в сферата на енергетиката.

Защо ни е важно?

За да подкопае Украйна, руският президент Владимир Путин предизвика трус на европейската енергийна карта, с което принуди Европа да се научи в движение как да живее без руски газ. Това веднага постави въпроса: Свобода, но на каква цена?

Въпреки че възобновяемите енергийни източници се превърнаха във водещи за европейската енергетика през 2020 година, континентът продължи да бъде силно зависим от външни източници, по-специално от изкопаеми горива. А най-големият доставчик беше Русия.

Със своята енергийна стратегия Европа си постави за цел да доведе отношенията между клиент и доставчик до момент, в който нито една от страните да не бъде зависима от другата. Стана ясно, че енергийната независимост се равнява на политическата.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Toms Kalinins

Европа непрекъснато преминава към възобновяеми източници на енергия и в това отношение постига значителен напредък, но континентът все още изпитва нужда от прилагането на традиционните методи.

Проправянето на този нов път е значителна крачка за България и предимство, с което много малко страни могат да се похвалят в ситуация, в която цените бързо се изменят, а ресурсите стават все по-ограничени.

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:12, 28 апр 23

Веднъж да предприемем един разумен ход, дано отново да не опровастят нещо

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама