First Republic Bank и колапсът на банковата система

06:57, 10 май 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

В сезона на банковите кризи най-голямата американска банка JP Morgan успя да окаже помощ на американското правителство, придобивайки части от First Republic Bank.

По-рано американските регулатори конфискуваха First Republic Bank и в опит да я спасят обявиха търг за нейните активи. След това стана ясно, че Националната асоциация на JP Morgan Chase Bank е подала оферта за придобиване на всички депозити на First Republic Bank. Анализатори обаче смятат, че т.нар. спасяване на проблемния кредитор няма да поправи затрудненията на банкова система на САЩ и разпространението на проблемите в банковия сектор може бързо да достигне и до други държави.

Предвижда се JP Morgan Chase & Co да придобие 173 милиарда долара заеми, 30 милиарда долара ценни книжа и 92 милиарда долара депозити. 84-те клона на First Republic Bank ще бъдат ребрандирани и ще отворят както обикновено, другата седмица.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jim Lo Scalzo

Базирана в Сан Франциско, First Republic Bank се превръща във втората по големина банка в историята на САЩ, която фалира. През месец март по време на своя реч американският президент Джо Байдън, говорейки за проблемите на Silicon Valley Bank и Signature Bank, отправя искане към  Конгреса и банковите регулатори за намаляване на вероятността от повторната поява подобен фалит, както и за защита на работните места.

Сходство между First Republic Bank и случаите на Silicon Valley Bank и  Signature Bank може да бъде открито в техния бизнес модел, който не успява да се адаптира към нарастващите лихвени проценти. Но докато същината на проблема на Silicon Valley Bank е обвързана със запаса на банката от ипотечни облигации и държавни ценни книжа, то при First Republic Bank колапсът възниква вследствие на нейната кредиторска политика, чийто подход за предоставяне на евтини ипотеки на богати клиенти довежда до  големи загуби точно в момента, в който лихвеният процент се покачва.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Peter Foley

От друга страна, клиентите повдигат въпроса за покачването на лихвите по депозитите, при условие, че от това зависи дали ще задържат парите си в банката. Няколко години подред First Republic Bank има слаби печалби, но това не се превръща в достатъчна причина за нейния фалит.

Фатален удар нанася изтеглянето на депозитите.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Caroline Brehman

Защо ни е важно?

Придобивайки First Republic Bank, най-голямата американска банка JP Morgan е на път да стане още по-голяма, с което категорично би успяла да наложи монопола си на пазара в САЩ, но и да се разрасне в международния сектор.

Поглъщането на First Republic Bank показва, че проблемът в системата е много по-сериозен от първоначално направените прогнози.

Очертава се сделката с JP Morgan да осигури краткосрочна стабилност на банковия сектор. Към момента в Америка има твърде много банки, които се нуждаят от консолидация. През последните години JP Morgan извършва няколко поглъщания на други банки, което притиска конкуренцията и нарушава конструкцията на сектора.

Казусът откроява и необходимостта от преосмисляне на правилата, отнасящи се до изискванията за ликвидност, както и от засилване на провеждането на стрес тестове.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Andrew Gombert

Фалитът на банка, която дълго време бива считана за успешна и очевидно не се е занимавала с рискови дейности, поражда тревожност за бъдещето на американската банкова система. Най-лошото е, че е възможно дори администрацията на Байдън да се окаже неспособна да разреши проблема. Цикълът на повишаване на лихвените проценти продължава, същевременно покачващите се лихви намаляват стойността на заемите, отпуснати от съответната финансова институция. По този начин все повече банки ще бъдат изложени на риск.

Това, което може да промени ситуацията е приемането на промени във фискалната политика на САЩ от Конгреса. А това ще бъде процес, който силно ще зависи от крайния резултат на президентските избори в страната през 2024 година.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Георг 08:57, 10 май 23

Богатите ще стават още по-богати, а бедните - все по-бедни

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама