Стара война ръжда не хваща

08:00, 14 фев 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Армения съобщава за четири жертви и един ранен. Откакто страната преговаря за мирно споразумение с Азербайджан това е първата ескалация на напрежението по границата. От Баку твърдят в отговор, че са унищожили арменски боен пост като отмъщение за предишен инцидент.

Атаката в югоизточната провинция на Армения – Сюник, идва няколко дни след като президентът на Азербайджан Илхам Алиев печели пети мандат.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Azerbaijan President press service

Това кара местни анализатори да предричат, че старият нов държавен глава подготвя нови военни действия за завземане на арменска територия. Арменските власти определят случващото се като сериозен удар върху мирния процес на фона на стабилността от последните месеци.

Отношенията между Азербайджан и Армения са напрегнати от 1991 г., когато арменската армия окупира Нагорни Карабах. Територията, заедно със седем съседни региона, е международно призната като част от Азербайджан.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Stringer

Въпреки че настоящата фатална размяна на огън изглежда обичайна, наблюдателите на процеса се опасяват, че това допълнително ще задълбочи конфликта.

Азербайджан настоява, че атаката срещу арменските позиции идва, след като първо азербайджански войник е бил ранен. Армения, разбира се отрича да има участие в инцидента. Външното министерство на страната заявява, че Азербайджан просто търси повод да атакува Армения и обвинява Баку, че умишлено застрашава мирните преговори.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Hoslet

Така играта „Госпожо, пък той…“ изглежда безкрайна. На цената на отнети и разбити човешки животи.

Защо ни е важно?

Тридесет години по-късно сагата е далеч от своя завършек. В началото конфликтът води до трагедия и за двете нации. Азербайджанското общество негодува заради загубата на Нагорни Карабах и околните територии. Продължението води до изселване на етническите арменци, от някога окупираната територия и със силна травма за Армения.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Roman Ismayilov

Разпалването на старият конфликт за пореден път доказва необходимостта от съставяне на международни механизми за предотвратяване на регионална ескалация  на напрежение.

Азербайджан и Армения, създават шаблон за поведение, който може да бъде последван от други автократични държави. Позовавайки се на правото на действие в ситуации, в които териториалната цялост е застрашена, двете страни продължават да оправдават насилието и липсата на диалог помежду им.

Регионалните конфликти застрашават глобалната сигурност и са проблем за всички.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Stringer

Само че ужасяващите сцени и разкази за случващото се на места като Украйна и Газа например отвличат огромна част от общественото внимание. И това оставя други, не по-малко жестоки противопоставяния, незабелязани.

Затова разработването на регионален подход за тяхното предотвратяване е потенциално по-ефективното решение от международната намеса.

Конфликтът между Армения и Азербайджан не прави изключение. Макар и в него да се редуват моменти на ожесточение и привидни примирия, нищо не гарантира, че случващото се не може да стане повод за възникване на нов глобален конфликт.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Pavel Bednyakov

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 jesous 13:33, 14 фев 24

Google is paying 90 to 100$ per hour! Work for few hours and have longer with friends & family. On tuesday I got a great new Land Rover Range Rover from having earned $10,000 this last four weeks. Its the most-financialy rewarding I've had. It sounds unbelievable but you wont forgive yourself If you don’t :-
.
CHECK IT:→ →www.cash.salary49.com

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама