Капка по капка

06:35, 02 авг 24 / Защо ни е важно Шрифт:

Италианският премиер Джорджа Мелони  посети Китай. Там се срещна с президента Си Дзинпин в Пекин. Мелони обобщи, че Китай е ,,ключов играч“ в справянето с глобалното напрежение. А президентът Си похвали ,,дългогодишното приятелство и взаимно уважение“ между двете страни.

По време на посещението китайският премиер Ли Цян и Мелони, подписаха тригодишен план, насочен към засилване на икономическото сътрудничество.

Мелони с китайския министър на туризма Сун Йели Снимка: ЕПА/БГНЕС/FILIPPO ATTILI

Това посещение се случва само година, след като Джорджа Мелони инициира оттеглянето на Италия от китайската инициатива „Един пояс, един път“ (BRI). Тогава тя се позова на незадоволителни резултати от направените инвестиции.

Може би затова Мелони описа сегашната визита като опит за "рестартиране" на двустранните отношения. И призна, че нарастващата международна несигурност предполага участието на Китай при справяне с предстоящите предизвикателства.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/FILIPPO ATTILI

Така дискусиите между двамата лидери включиха глобални въпроси като войната в Украйна, напрежението в Близкия Изток и Индо-Тихоокеанския регион. Заедно теми като изкуствен интелект, изменение на климата и бъдещето пред ООН.

От своя страна президентът Си призова за продължаване духа на Пътя на коприната, което да постави началото на нова ера в отношенията Изток-Запад. Потвърди и интереса към  италиански инвестиции в Китай, както и към вноса на висококачествените продукти на Италия.

Защо ни е важно?

Снимка: ЕПА/БГНЕС/WU HAO

Без членство в китайската инициатива ,,Един пояс, един път“, посещението на италианският премиер Джорджа Мелони може да се разглежда като промяна на позициите в двустранните отношения.

Така Италия преминава от подчинена роля към участие в едно по-равностойно партньорство.

Смяната на курса е показателна за желанието на страната да гарантира свобода на действие и договорни условия, които пасват на италианските национални интереси. И чак после на нейните европейски съюзници.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/FILIPPO ATTILI

Ангажирайки се с Китай на равна нога, Италия засилива стратегическата си позиция в Европа. И прави заявка за ключова позиция при оформяне на бъдещите отношения между ЕС и Китай.

Добронамереното отношение на Пекин към тази промяна също може да се разглежда като част от по-дългосрочна стратегия. Защото ,,Един пояс, един път“ не е просто икономическа инициатива, а инструмент от арсенала за проектиране на мека сила.

За да се справи с оттеглянето на стратегически важен партньор като Италия, на Пекин се наложи да прибегне към употребата на търпелива и  настойчивост - всякакви дипломатически инициативи, предлагане на нови икономически стимули и акцентиране върху области от взаимен интерес.

Все неща, които постепенно доведоха до подновяване на сътрудничеството.

Джорджа Мелони и Ли Цян Снимка: ЕПА/БГНЕС/CHIGI PALACE

Докато Италия предефинира ролята си на глобалната сцена, Китай използва най-силното си умение – да се адаптира бързо. И макар и двете страни да имат своите стратегии за рестарта на отношенията си, напасването с геополитическия пейзаж ще бъде неизбежно.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама