Тежестта на коронацията за британската икономика

20:02, 05 май 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Развълнувани от предстоящата коронация на крал Чарлз III, британските ресторантьори и търговци на дребно са в трескава подготовка за честванията. Макар това да е предпоставка за доходоносен уикенд, икономиката на Обединеното кралство може сериозно да пострада поради големия брой работници, които решават да си вземат допълнителен ден почивка.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Martin Divisek 

Очаква се значимостта на историческото събитие да доведе до повишено настроение, разходи и съответно приходи в британската икономика. Всичко това на фона на негативните тенденции, които се наблюдават в страната през изминалите месеци – стачки, висока инфлация и постепенно спадащ стандарт на живот.

Според Международния валутен фонд се очаква брутният вътрешен продукт на Великобритания да се свие с 0,3% още тази година, което ще постави държавата в класацията на най-лошо представилите се сред големите развити икономики.

Обикновено продажбите в търговията на дребно се повишават покрай големите национални събития. Силата на кралското влияние е особено важна за търговските марки, като най-облагодетелствани сред тях са луксозните. За коронацията се предвижда те да предложат уникални стоки, които да привлекат клиенти не само от Европа, но и от САЩ.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Tolga Akmen 

Очаква се, че от провеждането на честванията може да се облагодетелства и секторът на услугите. През последните години са налице тежки поражения и върху хотелиерския бизнес, който дълго време се възстановяваше от загубите вследствие на пандемията от COVID-19. Проблеми за него представлява и последвалият скок на цените на храните и енергията.

Твърди се, че една трета от хотелите все още са изложени на риска от фалит през следващата година. Същевременно прогнозите за предстоящите празнични дни гарантират, че над 96% от местата за настаняване в Лондон ще бъдат заети, като се наблюдава увеличение на резервациите, направени от чужденци.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Tolga Akmen 

През изминалите седмици критика бе отправена по отношение  поведението на данъкоплатците, които ще бъдат склонни да похарчат значително големи суми на фона на продължаващата криза и все по-високите разходи за живот.

Защо ни е важно?

Предстоящата коронация идва в критичен момент за Обединеното кралство. Чарлз III се изправя пред предизвикателството да покаже както на Великобритания, така и на света, че управлението му ще бъде модерно, по-ефективно и по-чувствително към наследството, оставено от британския империализъм.

От векове британските коронации се превръщат в събития, потопени в пищност, която представя грандиозността на монархията.

В съвременния свят обаче, в който цената на живота става все по-висока и военните действия продължават да се водят на теорията на континента, подобно празненство би изглеждало безчувствено и неуместно.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Cathal Mcnaughton

Осъзнавайки това, Бъкингамският дворец решава да съкрати церемонията.

В дадената ситуация символиката, която съпровожда процеса на  коронация, е необходима, за да потвърди, че монархията все още е жива, въпреки смъртта на кралица Елизабет II, която с целия си живот се превърна в нейно олицетворение.  Това е необходимо и за съхранението на връзките в Общността на нациите. Но отвъд символното значение церемонията показва истинската дестабилизация на държавата.

Парите, които икономиката би спечелила за няколко дни, ще послужат за поправка на щетите, нанасяни с месеци.

На фона на свиването на реалните доходи на домакинствата и въздействието на увеличението на лихвения процент вероятността за рецесия в Обединеното кралство намалява. Но след ръст на БВП от 0,4% през 2022 г. се очаква, че през 2023 година ще настъпи свиване на приходите с 0,3%.

Въпреки че бизнесът разчита на събития с подобен мащаб, които отново да стимулират развитието на търговията, към момента те служат за подаването на краткотраен тласък, който е недостатъчен не само за подем в приходите, но и за самото спасяване на търговците от фалит.

Нестабилното икономическо положение във Великобритания е повлияно и от големия отлив на туристи от страната.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Martin Divisek

От октомври 2021 година гражданите на ЕС имат нужда от паспорт, за да бъдат допуснати на територията на Обединеното кралство. Силен удар нанася най-вече отливът на германски и френски туристи, които представляват два от най-големите пазари в Европа. Ако преди те можеха да използват личните си карти, за да влязат на територията на Великобритания, то днес британските предприемачи се сблъскват с факта, че повече от половината граждани във Франция и Германия нямат валиден паспорт.

Отвъд проблема с паспортите Брекзит като цяло допринесе за разбиването на възприятието за Великобритания като гостоприемна към туристите държава.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Clemens Bilan

Макар и да отне време на британците да осъзнаят какво ще последва от желанието им да бъдат независими, днес те разбират добре трудното социално и икономическо положение, в което се намират. Затова, освен със сантимент към Короната гражданите натоварват предстоящото събитие и с тежестта на своите надежди за стабилност.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 21:01, 05 май 23

Брекзит не беше грешка за ЕС, но определено те ще си търпят последиците още дълго време

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама