,,Безсмъртният полк“ от нашата страна на 9 май

07:29, 10 май 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

За седма поредна година шествието на т.нар. ,,Безсмъртен полк“, организирано от проруски политици и активисти, се проведе, за да напомни за значимостта на руския Ден на победата над нацистка Германия.

Но с настъпването на двояката дата, отново се очертаха и разделителните линии, а съпътстващата ги символика беше поставена в центъра на общественото внимание.

Тази година кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди инициативата да бъде прекратена. Столична община обяви, че няма да съгласува мероприятието.

Без това да му попречи да се състои.

В епицентър на събитието логично се превърна Паметникът на Съветската армия. Пред съветския монумент, естествено се появи и посланикът на Русия Елеонора Митрофанова, за да изнесе реч пред онези, дошли да отпразнуват Деня на победата.

Същевременно проруските активисти бяха пресрещнати от демонстранти, събрали се под наслова ,,Искаме български паметник“. За да не се достигне до ескалация на напрежението, плътен кордон от полицаи отдели едната от другата група.

Всъщност самата идея за ,,Безсмъртен полк“ се ражда от нещо далеч отвъд случващото се по време на тези демонстрации. Желанието на трима приятели от сибирския град Томск да съхранят спомените за своите роднини, сражавали се по времето на Втората световна война, се превръща в основна причина те да създадат тази инициатива. По традиция в Деня на победата участниците в акцията преминават по улиците на градовете с георгиевски ленти и портрети на своите предци, които са участвали във Великата Отечествена война.

За първи път това се случва през 2012 година, като идеята бързо се разпростира из цялата страна, а впоследствие достига и до други държави.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Stringer

Тази година провеждането на българската версия на тази инициатива трябваше да се случи успоредно с честванията в Русия, но точно страната – създател на шествието прецени, че ще бъде по-добре, от ,,съображения за сигурност“, да отмени провеждането на ,,Безсмъртния полк“.

Руските власти взеха превантивни мерки и призоваха гражданите да залепят снимките на близките си на прозорците на колите или да ги прикрепят към дрехите си.

Защо ни е важно?

Двата лагера около датата 9 май все още трудно намират общ език. Затова пък умеят отлично да боравят с изкуството на символиката. А с нея най-добре си служи пропагандата.

Парадокс е, че част от българите честваха Деня на победата, провеждайки ,,Безсмъртния полк“, точно когато самите руснаци решиха да не го правят. 

Появявайки се в центъра на шествието ,,Безсмъртен полк“, Елеонора Митрофанова се превърна от посланик на чужда страна, отдаващ почит към своя национален празник, в предводител на проруски политици и активисти. И докато за Русия събитието има огромен емоционален смисъл, за някои в България е поредна възможност за демонстрация на геополитическа ориентираност.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Люба Филипова

Със своя акт посланикът затвърди политическия си имидж на проводник и пропагандатор на руски интереси в страната, като остави подозрението, че това, което чертае разделителните линии в България са чуждите политики, а не разбирането на българите за история, настояще и бъдеще.

Появата на забранено от Столичната община събитие затвърди пренебрежителното отношение на Митрофанова към българските закони и институции.

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 08:33, 10 май 23

9 май е тема, от която почти никой не може да изплува нето участниците в нея, нито тези, които решават да пишат за нея

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама