Пратеникът, претендиращ търсене на мир

07:03, 19 май 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

В опит да се представи като потенциален миротворец, Китай изпрати своя специален представител по евразийските въпроси в Украйна. Там той проведе срещи с украинския президент Володимир Зеленски, външния министър Димитро Кулеба и длъжностни лица от други ведомства.

Специалният китайски пратеник Ли Хуей е опитен бивш дипломат, служил като посланик в Русия от 2009 г. до 2019 г., който се превръща в най-високопоставения представител, изпратен от Китай в Украйна от началото на войната.

Източник: Wikipedia

По време на проведените разговори той изложи позицията на Китай за политическото разрешаване на украинската криза, като изтъкна, че страната му винаги по свой начин е играела конструктивна роля за смекчаване на хуманитарната криза и ще продължава да предоставя на Украйна помощ, доколкото може.

От украинска страна бе посочено, че Украйна приветства китайските усилия за прекратяването на огъня и възстановяването на мира в региона, както и че придава голямо значение на ролята на Китай като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН в международните отношения.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ukrania Foreign Ministry

Двудневното посещение от Ли Хуей в Украйна поставя началото на широка обиколка из Европа, където до момента близките китайско-руски отношения предизвикват тревога, която продължава да нараства.  Предвижда се Ли да посети още Полша, Франция, Германия и Русия. Западните лидери се надяват, че китайският лидер Си Дзинпин ще има желанието и способността да убеди руския президент Владимир Путин да сложи край на бушуващата война.

Визитата на Ли Хуей се случва на фона на среща на върха на лидерите на Групата на седемте (Г-7), по време на която се очаква разговорите да се концентрират около Китай и Русия, които дори не бяха поканени в Хирошима.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Franck Robichon

Събирането на лидерите на напредналите демокрации в света има за цел да им помогне да преодолеят някои от основните си различия, за да бъдат способни да проектират единен план за действие срещу предизвикателствата, отправени от Москва и Пекин.

Защо ни е важно?

Ходът, който Китай предприема, изпращайки Ли Хуей в Украйна, е опит за представяне на страната в новата роля на мирен посланик, като същевременно трябва да послужи и за отклоняването на критиките за действията ѝ във връзка с прекратяването на войната.

Китайското посещение съвпада и с изключително последователно въздушно нападение от руските сили срещу столицата Киев. Това се превръща в още една причина, която провокира западните лидери да изпитват недоверие към избора на специален пратеник на Китай. Реномето на Ли буди тревога главно по отношение на значителния му принос за връзката на Китай и Русия по време на ключов период за задълбочаването на сътрудничеството между Си и Путин.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Xie Huanchi

Въпреки че инициатор на телефонния разговор със Зеленски беше китайският лидер Си, в някои части от Запада все още е вкоренен скептицизмът относно всякакви усилия за мир от страна на Китай.

Погледнато от друг ъгъл, в настоящата ситуация Си Дзинпин ще бъде изправен пред множество обезсърчаващи препятствия, ако се опита да окаже сериозна помощ за прекратяването на протичащия конфликт. Най-същественото, от които е, че и Русия и Украйна все още не са готови да сложат край на битката.

Пекин счита себе си за защитник на принципа за териториалната цялост  и правото на самоопределение, за което има исторически предпоставки, които биха потвърдили тази теза. Едновременно с това обаче националният интерес на Китай по отношение на Тайванския въпрос и проблемите, породени от сепаратистките движения вътре в страната, няма как да не повлияят на тази миротворна позиция.

Въпреки изградените стратегически отношения с Русия, за Китай  връзката със Запада също е от решаващо значение, както за неговия икономически просперитет, така и за технологичния му напредък. С изпращането на специалния представител Ли в Украйна Пекин не се самозаблуждава, че тези китайско-западни отношения ще се подобрят, особено при съществуващото влияние на Съединените щати. Но не може и пряко да извърши акт на противодействие срещу американските си конкуренти. Затова предприема малки, но сигурни крачки, с които се придвижва до позиция, която ще му позволи да се превърне в един от основните облагодетелствани от войната, независимо от победителя.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Juan Carlos Cardenas

Китай много добре разбира, че сериозно желание за мирен план или компромис не съществуват нито в Москва, нито Киев, нито във Вашингтон. Затова предложенията, които отправя в тази ситуация към засегнатите страни, имат за цел не толкова действителното прекратяване на насилието, колкото поддържането на международната репутация на Китай и подкопаването тази на Запада.

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:48, 19 май 23

Изродите,които хвърлиха бомбите над Хирошима и Нагасаки имат наглостта да отидат пак там?!?!Чудя се защо японците вместо да ги посрещат не им спретнат още един Пърл Харбър?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама