Краят на бързата мода?

07:44, 12 авг 23 / Защо ни е важно Шрифт:

Изчислено е, че модната индустрия е един от най-големите замърсители в света, отговорен за около 20% от отпадъчните води на планетата и около 10% от световните емисии на парникови газове.

Но Европейският съюз възнамерява да промени това.

Докато много потребители, подтикнати от т.нар. поколение Z, твърдят, че искат да бъдат по-прецизни в избора си на облекло, ЕС обмисля мерки спрямо това положение. Лидери в индустрията като Boohoo, Pretty Little Thing и ASOS отбелязват спад в печалбите си през последните години, въпреки че Zara и H&M продължават да отчитат огромни печалби.

Снимка: PIXABAY/Pexels

А световно известната Shein, сякаш напук на честите скандали за авторско право, продължава да привлича хиляди клиенти, защото всички търсят модерни, но евтини дрехи. Фактът, че базираният в Китай гигант е в състояние да добавя на сайта си зашеметяващите 6000 артикула дневно, предполага, че концепцията срещу бързата мода се развива бавно.

ЕС обаче се надява, пагубният модел на потребление на дрехи скоро да остане в миналото. Европейските органи разглеждат препоръки за политики за направата на по-здрави и рециклируеми облекла.

Снимка: PIXABAY/Alan Frijns

Подкрепят се и разпоредби, които предполагат производството да зачита човешките, социалните и етикетните права, заедно с хуманното отношение към животните и околната среда. Всичко това по цялата верига на доставките.

Защо ни е важно?

Покупателните навици на потребителите не са достатъчни за реформиране на глобалния текстилен сектор. Оставянето на пазара в състояние на саморегулация създава възможност за вкореняване модела на бърза мода, който води до експлоатация на хората и изтощаване ресурсите на планетата.

Снимка: PIXABAY/Blue Magnet

Бедствията от миналото, като колапса на фабриката Rana Plaza в Бангладеш, нарастващите депа за текстил в Гана и Непал, замърсената вода и микропластмасата в океаните, са достатъчни показатели за това какво се случва, когато следваме този модел на потребление.

Предприемането на действия от страна на Европейския съюз има за цел да създаде преход от линеен към кръгов модел, при който всяка дреха може да се използва повторно, да бъде рециклирана или най-малкото е биоразградима и компостируема.

Снимка: PIXABAY/Public Domain Pictures

Но критици твърдят, че няма да бъде достатъчно само да се докладва за вредата, а ще бъде необходимо да бъдат съставени нарочни специализирани органи, които да съблюдават за развитието на процеса.

В разгара на повсеместен икономически спад и нарастваща инфлация, не е изненадващо, че за голяма част от хората с ограничен бюджет е трудно да се откажат от марките, предлагащи им модерни и, най-важното, много евтини дрехи.  Дори и за тези, които се опитват да избягат от хватката на бързата мода, все още не съществуват достатъчно добри алтернативи.

Снимка: PIXABAY/Victoria Regen

Масовото производство в много от случаите се предопределя от липсата на информираност на марките за предпочитанията на потребителите. Като над 50% от дрехите се изхвърлят поради причини, различни от издръжливостта. А главните виновници за разхищението са самите потребители, не марките.

Въпреки че предложенията на ЕС все още са в работен етап и липсват подробности за бъдещия европейски план, едно е сигурно - освен ако на марките не бъдат наложени солидни такси, други санкции е малко вероятно да успеят да променят начина, по който подхождат производителите, развивайки бизнес моделите си.

Снимка: PIXABAY/nannedrews

Законодателството само по себе си не решава проблема с бързата мода. Регулацията е отправна точка за промяна, но докато има потребителско търсене, компаниите винаги ще намират начини за заобикаляне или смекчаване на правилата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама