Без-спорният сив кардинал

07:19, 03 дек 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Хенри Кисинджър!

Ученият, превърнал се в дипломат. Инженерът зад отварянето на Съединените щати към Китай. Медиаторът при оттеглянето на Вашингтон от Виетнам. Амбициозният политик, преобразил американските силови отношения със Съветския съюз. Хитрият задкулисен играч от разгара на Студената война…

Интелектуалецът, безцеремонно потъпквал демократичните ценности, в името на демокрацията, си отиде на 100-годишна възраст.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Abir Sultan

Роден в Германия, той бяга от нацисткия режим преди Втората Световна война. После става гражданин на САЩ и е призован в армията по време на конфликта. Служи в разузнаването. Но е забелязан, когато организира администрацията на  освободените територии. След войната се насочва към академичните среди, където преподава международни отношения в Харвардския университет в продължение на две десетилетия.

Престоят на Кисинджър в американското правителство съвпада със съперничеството по време на Студената война и икономическото напрежение от големия шок в цените на петрола. Те са определящи за външната политика на Съединените щати.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/GERALD R. FORD LIBRARY

Стремежът на Кисинджър за по-продуктивен диалог с Китай и Съветския съюз поставя началото на една по-малко напрегната фаза на Студената война. Но дипломатът успява да си навлече яростни критики за възприемането позиции и действия, за които вярва, че са в интерес на САЩ. Макар да включват подкрепа на диктатори, нарушаване на човешките права и много смърт по света - от Чили и Аржентина, през Камбоджа и Лаос, чак до Пакистан и Бангладеш.

Бая световна демокрация е била разрушена и удавена в кръв. Все по препоръка и с активното съдействие на сивият кардинал от Вашингтон. Пак в името на демокрацията. Но в случая, на тази по американски тертип.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Heinrich Sanden/GERMANY OUT

Защо ни е важно?

Малко дипломати са едновременно прославяни и хулени с такава страст, както Хенри Кисинджър.

Считан за най-великият държавен секретар в ерата след Втората световна война, той е приветстван като ултра реалист, който прекроява принципите на дипломацията в името на американските интереси.

Но също така често е заклеймяван за това, че е изоставил американските ценности, особено в областта на човешките права. Макар действията му винаги да са били в услуга на националните цели.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Laurent Gillieron

Съветвал е 12 президенти, което прави една четвърт от заемалите този пост в американската история.

С научен подход към тълкуването на дипломатическата история, германският бежанец с еврейски произход трансформира почти всяка глобална връзка, до която се докосва. В критичен момент за американската история и дипломация Хенри Кисинджър дори се превръща във втори по власт след президента Ричард Никсън.

Но дипломатът никога не е споделял американското чувство за превъзходство, което е било особено характерно за нацията в периода след Студената война. Той се съобразава с границите на възможното в американската външна политика. И съзнава необходимостта да се поставят реалистични цели.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Omer Messinger

Затова през цялата му кариера неговата гледна точка е била по-близка до тази на традиционните европейски сили, които познават и се подготвят за действията на световните сили.

Хенри Кисинджър се превръща в икона от различен вид. Защото идеите влизат и излизат от мода, но властта е константна величина.

Бидейки наясно, че предизвикателствата пред нацията му се променят, на 96-годишна възраст той се потапя в казусите, свързани с изкуствения интелект. Работи над въпросителните около това, как разработването на оръжия, контролирани от алгоритми, а не директно от хора, в бъдеще ще промени концепцията за противодействие.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Huang Jingwen/CHINA OUT

Смъртта на подобна личност не е еднозначна, защото лична му история се преплита силно с тази на света. И за разлика от тази на мнозина, тя белязва хода на събитията не само в рамките на 100 години, но и за още много напред.

Неговата загуба илюстрира пропастта между историята, която суперсилата Америка разказва и начинът, по който в действителност се развива света. Реактивната и опортюнистична политика на Кисинджър задава модел за действие не само на американците, но и на останалите велики сили.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Anatoly Maltsev

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама