Равнис по Коледа

14:25, 26 дек 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

От многото ориентирани към Запада промени в Украйна, въведени малко по малко и ускорени по време на войната, една донася особена радост - тази година Коледа идва по-рано.

Защото Украинската православна църква официално променя датата за празнуване на Христовото Рождество. Целта е да се отклони от руската традиция, която чества по Юлианския календар, на 7 януари.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Igor Tkachenko 

Така че - светлините по елхата светват предсрочно, семействата пеят коледни песни малко по-рано, а традиционните подаръци подраняват с две седмици.

След векове на отбелязване на празника с две седмици закъснение, Украинската православна църква се решава на промяната. Подобно на по-голямата част от Европа, отсега нататък и украинците ще отбелязват Коледа традиционно.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Igor Tkachenko 

За втора година Рождество Христово се провежда по време на война. В своето коледно обръщение, украинският президент Володимир Зеленски призовава към обединение и подчертава, че изменението на датата позволява на православните християни и католиците да празнуват в един и същи ден. ,,Днес всички украинци са заедно“, казва той. ,,Всички посрещаме Коледа заедно. На същата дата, като едно голямо семейство, като една нация, като една обединена държава“.

След като Украйна получава независимост през 1991 г., Украинската православна църква се отделя от Руската, въпреки че голяма част от литургиите и традициите им остават сходни. Това продължава до 2018 г., когато разделението става официално.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Igor Tkachenko 

Днес църковни лидери и вярващи заявяват, че празнуването на празници отделно от руснаците е щастлива промяна.

Защо ни е важно?

Коледата в Украйна, подобно на много други неща напоследък, е тясно свързана с последиците от войната. Случващото се бележи значима културна промяна в новата история на страна, която отстоява своята независимост.

Решението оттласква Украинската православна църква от догматиката и я насочва към нуждите на обикновения човек. По-голямата част от духовниците в страната възприемат идеята, че празниците трябва да се празнуват според календара, по който хората живеят ежедневието си.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Katerina Kolchko 

В същността си, отбелязването на Коледа в ден различен от Русия представлява повече културен, отколкото религиозен ход. След пълномащабното руско нашествие, усилията за насърчаване на украинизацията в страната се увеличава значително. А темата за Коледа се преплита тясно с възприятието за национална идентичност.

Законът, подписан от президента Володимир Зеленски, превръща отбелязването на Коледа във въпрос на принцип и нова форма на личностно отстояване пред врага. Украинците заявяват твърдо, че вече желаят да живеят в хармония със собствените си разбирания и традиции.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Katerina Kolchko 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама