Въпрос на европейски ценности

08:05, 22 апр 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

И правителството на Грузия се опитва да прокара противоречивия "Закон за чуждестранните агенти". Въпреки международното осъждане и огромните протести на гражданите.

Дали страната ще избере да изгради по-тесни връзки с Европа, или ще остане в орбитата на Русия? Законопроектът се очертава като цивилизационен тест за нацията. 

Критиците на закона твърдят, че усилието на управляващите е вдъхновено от Кремъл. Като целта е да се стопира кандидатурата на Грузия за присъединяване към ЕС. Затова хиляди грузинци отново се събраха на протест пред парламента, в столицата Тбилиси.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/DAVID MDZINARISHVILI

За първи път управляващата партия "Грузинска мечта" се опита да приеме закона преди 13 месеца. Тогава тя бе принудена да прекрати процедурата. Пак под натиска на протестиращите.

Но повторният опит за въвеждане на законодателството, кара мнозина да се опасяват, че този път правителството е решено да изпълни плана си.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/OLIVIER HOSLET

"Това е руски закон. Той дублира този на Путин, който беше приет преди няколко години и след това допълнен, за да смаже гражданското общество", казва президентът на Грузия и дългогодишен противник на управляващата партия – Саломе Зурабишвили.

Тя възнамерява да наложи вето на закона. Но признава, че правомощията ѝ няма да бъдат достатъчни. Нейното вето може да бъде преодоляно с наличието на мнозинство в парламентарното гласуване.

Защо ни е важно?

Снимка: ЕПА/БГНЕС/DAVID MDZINARISHVILI

Узаконяване на трактовката за "чуждестранните агенти" в Грузия създава сериозни опасения в Европа. Законът ще обтегне дипломатическите отношения. Защото ще постави под въпрос демократичните ценности, доверието между европейските страни и най-вече регионалната стабилност.

ЕС, като обединение на демократични нации, цени високо насърчаването и защитата на човешките права, свободата на изразяване и независимостта на гражданското общество.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/DAVID MDZINARISHVILI

А въвеждането на закон, който изисква от неправителствени организации, които получават финансиране от чужбина, да се регистрират като "чуждестранни агенти", рискува да подкопае тези принципи.

Подобна демократична ерозия ще създаде опасен прецедент. Той може да насърчи и други страни в региона да предприемат същите ограничителни мерки. Това ще подкопае демократичния напредък на Грузия. И ще застраши стабилността на Източна Европа.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/DAVID MDZINARISHVILI

Регион, който ЕС традиционно се стреми да интегрира в своята политика.

Докато Европейският съюз все още има нужда от разширяване на своята общност, справянето с подобно предизвикателство ще бъде от решаващо значение. Не просто за бюрократичната машина в Брюксел, а за реалната стабилност на целия континент.

Сега въпросът за европейските ценности става по-значим от всякога. 

Парламентът на Грузия, 15 април 2024 Снимка: ЕПА/БГНЕС/PARLIAMENT OF GEORGIA HANDOUT

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:36, 22 апр 24

За какво им е на грузинците да влизат в един компрометиран и диктаторски съюз,какъвто е в момента.Урсула и демокрация са две несъвместими понятия.Кои точно са и европейските ценности-изнудване,заплахи,санкции,корупция,подкрепа на мутри като наш Бойко,тъпата зелена сделка ,която срива икономиките,безпрекословно подчинение на САЩ и още много.Ако са умни ще си запазят суверенитета грузинците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама