Китайският план за мир в Украйна

06:53, 28 фев 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

12 стъпки за мир

След многократно въздържане от заемане на позиция по отношение на Украйна, на 24.02.2023 година – денят на годишнината от началото на войната, китайското Министерство на външните работи публикува ,,Позицията на Китай за политическото уреждане на украинската криза“.

Този план от 12 точки има за цел да помогне за прекратяването на войната. Но в него всъщност  се забелязва опит за избягването на точно тази дума - ,,война“. Тя се заменя с изрази като ,,конфликт“ и ,,криза“. За разлика от другите държави, които до момента изразиха позицията си  по въпроса,  в този случай липсва конкретно посочване на агресор и жертва. Отправен е призив за изоставяне на ''манталитета от Студената война''.  В точка 2 се посочва: ,,Сигурността на една държава не трябва да се преследва за сметка на други. Сигурността на един регион не трябва да се постига чрез укрепване или разширяване на военни блокове“. Подобен аргумент използва и Русия, за да оправдае действията си.  

https://www.fmprc.gov.cn/mfa_eng/zxxx_662805/202302/t20230224_11030713.html

Освен прекратяване на военните действия, възобновяване на  мирните преговори и разрешаване на хуманитарната криза, планът предвижда и спиране на едностранните санкции - ,,Едностранните санкции и максималният натиск не могат да решат проблема; създават само нови проблеми. Китай се противопоставя на едностранните санкции, които не са разрешени от Съвета за сигурност на ООН“. Това е първият мирен план, който предвижда такава стъпка.

Нещо, което също силно се откроява в него е точка 8 за ,,намаляване на стратегическите  рискове“ – категоричната позиция за използването на ядрени оръжия - ,,не трябва да се използват ядрени оръжия и не трябва да се водят ядрени войни“.

В  края на плана е  изразена готовността на Китай да предостави помощ и да играе конструктивна роля в това насърчаване на следконфликтното възстановяване.

Снимка ЕПА/БГНЕС/POOL MANDATORY CREDIT

Защо ни е важно?

Китайската политическа реч винаги се е характеризирала със способността с малко думи да бъдат изказани много неща. Използването на символите и знаците  в нея е много по-често срещано, отколкото това с  конкретни фрази да бъдат обозначени цели или идеи. Затова моментите, в които дадено нещо бъде назовано конкретно, особено в китайската външна политика, са показателни, че то е от изключителна важност.

Въпреки че планът е за постигане на мир в Украйна, изглежда, че Русия би получила повече дивиденти от него, отколкото истинската потърпевша страна. Важно е да се отбележи, че този план се появява няколко дни, след като китайски висш дипломат извърши неочаквано посещение в Москва. От години двете страни имат силни икономически връзки, които се засилиха в хода на войната. Като една от малкото големи сили, които не наложиха санкции, Китай се превърна в основен икономически партньор на Русия. Тази взаимозависимост стана и причина за това Китай да не изкаже директно своята позиция.

Единственото, което беше назовано с преки думи, се съдържа в стъпка 8, а именно – намаляването на стратегическите рискове. Това само по себе си е призив от страна на Китай да не се води ядрена война. Заплаха, която Русия често използва в моменти, в които се чувства притисната до стената.

Предстои планът да бъде обсъден допълнително между украинската  и китайската страна. Наличието му обаче показа личната стратегия на Китай за изграждането на новата международна среда. Какво следва, предстои да видим!

Дотогава - да живее търговията между Китай и Русия!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:33, 28 фев 23

Китайският план вече предизвика интерес у Зеленски, който даже предложи да се срещне по въпроса с китайския партиен и държавен глава. От друга страна, президентът Байдън е на мнение, че "щом този план е добър за Русия, то той трябва да се отхвърли." (цитирам по смисъл) Но за да има посредничество, планът трябва да е добър и за двете страни, т.е. и за Русия. Иначе преведено, Байдън казва: Щом този план засяга интересите на САЩ и моите лични (и на сина ми) такива, то той трябва да се отхвърли!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама