„Чуждестранните агенти“ в Грузия

07:09, 09 мар 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Хиляди протестиращи се сблъскаха с полицията в грузинската столица Тбилиси в опит да се възпротивят на приемането на спорен законопроект.

По  време на протестите са използвани водни оръдия и лютив спрeй, за да може да се разпръсне тълпата, събрала се пред сградата на парламента.

През последните дни въпросният законопроект стана тема на широко международно обсъждане. Правителството на Грузия предвижда два закона за ''прозрачността на чуждестранните агенти'' и ''регистрация на чуждестранните агенти'', чрез които всяка неправителствена организация или независима медия, чието финансиране от чужбина надвишава 20% , ще бъде считана за ''чуждестранен агент''.

Подобен закон на този за ''прозрачността на чуждестранните агенти'' е приет в Русия през 2012 г. , като през годините е обновяван с цел да противодейства на влиянието на западните НПО и медии. Твърди се, че вторият закон за  ''регистрация на чуждестранните агенти'' е точен аналог на американския закон за чуждестранни агенти (FARA).

В подкрепа на протеста се обяви и президентът на страната – Саломе  Зурабишвили, според която протестиращите представляват това, което нарича свободна Грузия.

Опозиционните сили в парламента описаха предложението на правителството като ''закон в руски стил'', който ще заклейми и потисне активното гражданско общество. Докато от управляващата партия ,,Грузинска мечта“ смятат, че той ще даде ''прозрачност на чуждото влияние''.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Zurab Kurtskidze

Защо ни е важно?

През месец юли 2022 година Грузия получава статута на страна кандидат за член на ЕС. Приемането на подобен закон би било в разрез с ценностите на съюза, което ще доведе до необходимостта от преразглеждане на молбата й за членство. Това действие  автоматично би присъединило страната към списъка с недемократични и авторитарни постсъветски държави, към които биват причислявани Беларус, Азербайджан и Таджикистан, които са  приели закони, подобни на руския. 

Терминът ''агент'' в исторически план е използван в Русия и Грузия със значението на ''шпионин'' и ''предател''. Цели се негативна асоциация, с която да се предполага действие в интерес на чужди сили, в ущърб на общественото благо.

Приемането на двата закона би ограничило свободата на словото и със сигурност би предизвикало нови безредици и разделение в грузинското общество.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Теодор Парушев 07:44, 09 мар 23

Грузия винаги е имала невероятна протестна култура, ще е трагично такова будно общество да бъде погубено

2 Анонимен 16:25, 10 мар 23

Мислете бре!Г.Марков в коментар от Будапеща-Орбан не се бори с паметници а направи ГЛАВНОТО-ИЗГОНИ СОРОС И СОРОСОИДНИТЕ НПО ОТ УНГАРИЯ!кОЙ МОЖЕ ДА НАПРАВИ ТОВА ЗА БЪЛГАРИЯ?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама