Игра на ротация

08:01, 26 май 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Древногръцките митове разказват, че когато Едип, царят на Тива, разбира, че се е оженил за собствената си майка и че ще има двама сина и две дъщери от нея, взима решението да се ослепи и да прокълне синовете си някой ден да разделят наследството си, т.е. царството, с меч.

За да избегнат това, братята Етеокъл и Полиник решават да споделят царството на Тива, като се разменят всяка година. Но когато първата година от управлението на Етеокъл изтича, той отказва да предаде властта си и прогонва брат си, което впоследствие довежда до сбъдването на бащиното им проклятие.

И макар историята да помни злощастния край на играта на ротация, днес българската политика решава да прибегне към стар метод, за да продължи по пътя си, в търсене на стабилност след пет парламентарни вота в рамките на две години.

Снимка: БГНЕС/Марин Каравелов

Политическите сили успяха най-накрая да се разберат за съставяне на правителство и за извършването на силно очакваната реформа на съдебната система. Преговорите през изминалите дни бяха интензивни и трудни, но в крайна сметка се стигна до неочакваното решение за споделена власт.

На първо време се очаква бившият еврокомисар Мария Габриел да заеме позицията на вицепремиер в кабинет под ръководството на премиера Николай Денков, избран от коалицията ПП-ДБ. Според постигнатото споразумение всеки трябва да заема поста си в продължение на девет месеца, след което на двамата представители ще се налага да се разменят.

Снимка: БГНЕС/Марин Каравелов

Представителите на двете основни, съперничещи си сили постигат споразумение за съставяне на коалиционно правителство, в което премиерите се редуват на ротационен принцип. Като основна цел те си поставят прекратяването на продължаващата от дълго време политическа безизходица.

Ротационният принцип е един от по-рядко срещаните начини за формиране на правителство в парламентарните републики. За да функционира, то изисква от участващите сили постоянно да провеждат диалог и да бъдат склонни към правенето на компромиси, тъй като нито една политическа партия или коалиция не може да взима решения без съгласието на другите.

Снимка: БГНЕС/Марин Каравелов

През 2021 година до налагането на този модел прибягват Ирландия, Израел, Малайзия, Северна Македония, Румъния и Турция, като успешни ротации до момента се постигат само в Израел и Ирландия. Във всички останали страни ротацията тепърва предстои или правителството се е сринало.

Защо ни е важно?

Страната ни е на път да изпробва модел на държавно управление, който досега никъде не е постигнал категоричен успех.

В българската политическа действителност единственото, което може да бъде разглеждано като предпоставка за ефективно разработване на ротационния принцип са общите проевропейски нагласи относно войната в Украйна, Шенген и еврозоната, както и привличането на Бойко Борисов към идеята за съдебна реформа, желана дълго време от неговия либерален противник Кирил Петков.

Снимка: БГНЕС/Люба Филипова

Във всяко друго отношение в хода на проведените преговори политическите сили показаха, че лесно могат да застанат на противоположни позиции, което застрашава необходимия постоянен диалог и склонност към компромиси.

Ротационният процес, в ситуация на очаквана смяна на най-овластената фигура в държавата, ще изисква изключително деликатен подход. Очаква се обаче, че през първите 9 месеца в по-изгодна позиция би била коалицията ГЕРБ-СДС, тъй като ще бъде гласуван бюджет, ще бъдат приемани основи закони и отговорността за това ще бъде главно в ръцете на втората политическа сила ПП-ДБ. Тежестта на тази отговорност с течение на времето може да се окаже най-голяма за ,,Продължаваме промяната“ поради липсата ѝ на местни структури, както и обвързаността ѝ с анти- ГЕРБ настроенията в страната.

Прилагането на ротационния принцип се превръща в обрат в опитите за излизане от периода на нестабилност, който е безпрецедентен от 1989 година досега. Именно това предопределя категоричността на неговия резултат.

Въвеждането на изцяло нов подход, който не е доказано успешен, е риск, който може да върне политическата ситуация у нас обратно в същото положение на нестабилност, но може да се окаже и точно това нещо, от което сме имали нужда през цялото време.

Снимка: БГНЕС/Люба Филипова

Предимството, с което България разполага, на фона на останалите страни, е възможността да черпи познание от чужд опит. Наше преимущество е и че сред страните, които са изпробвали този начин на функциониране, са Турция, Румъния и Северна Македония – държави, с които си граничим.

Близостта им предразполага към наличието на общи фактори, които оказват влияние на вътрешната политика. Наблюдавайки процесите при другите, можем да развием способностите си за предотвратяване на различни евентуални кризи.

Примерът, който далечна Ирландия дава, е свързан с урока, че политиката е изкуство на възможното и че този принцип може да се използва ефективно. Въпросът обаче се състои в това каква е мотивацията, която стои зад сключването на уникалната сделка.

Предстоящите 9 месеца ще бъдат изпълнени с предизвикателства, които непрекъснато ще поставят държавната стабилност в опасност, но ако те бъдат преодолени без кабинета да се е разпаднал, политиците ни най-после ще покажат, че действията им са били  в полза на народа.

Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Предстои да разберем дали и в българското политическо пространство ще се възродят Етеокъл и Полиник или ще успеем да променим правилата на играта на ротация.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:52, 26 май 23

Няма лошо в ротационно управление ,но не и греб и ПП,това е носена.Мутро и шарлатани заедно да спасяват държавата,която същите превърнаха в гробище,абсурд!Тези жалки нищожества не трябва да бъдат допускани до българския парламент.Как точно Кирчо ще се бори с превзетата държава ,ако ортак му е кръстника на мутрите,пълно безумие?!Нови избори ,иначе следва принципа на Сталин-има човек,има проблем.......другото го знаете.Проблема на България е един и той е тиквата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама