„Водородна долина“ с помощ от Германия

06:47, 15 мар 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

След проведена среща между българския министър на иновациите и растежа Александър Пулев и посланика на Федерална република Германия Ирене Планк стана ясно, че Германия е най-големият външнотърговски партньор на България за 2022 година. Тогава стокообменът между двете страни достига до стойност от близо 12 милиарда евро.

По време на срещата бяха обсъдени приоритетните сектори за сътрудничество между България и Германия, сред които са аутомотив секторът, IT секторът и промишлеността. Беше обърнато внимание на това, че автомобилната индустрия осигурява над 11% от БВП на страната ни.

Сред темите се открои и планът за сътрудничество между България и Германия за разработване на водородна долина у нас. Александър Пулев посочи, че Министерството на иновациите и растежа вече работи върху водородна пътна карта. Изключително внимание се отделя на добиването на зелен водород и развитието на иновационни възможности, които той предоставя.

Идеята за разработване на водородна долина в България започва да се обсъжда още през месец октомври 2022 година.  А в началото на тази се задвижва и същинският процес по реализирането й. Планира се проектът, наречен ,,Захир“, да се осъществи на територията на Маришкия басейн с цел частично заместване на електроенергията, придобивана от топлоелектрически централи.

Разрастването на пазара за водород стимулира развитието на идеята за създаване на т.нар. ''водородни долини'' по целия свят. Първостепенната цел на разработването на този проект е насочена към секторната интеграция: широкомащабно производство на зелен водород като суровина за промишлеността, транспорта и енергийния сектор.

Основна цел на България, по думи на министър Пулев, е да развива иновационен сегмент, с помощта на който на страната ни да бъдат предоставени допълнителни инвестиционни възможности.

Разработената от Министерството на иновациите и растежа водородна пътна карта в момента е в процес на изчакване на одобрение от Европейската комисия, а след това трябва да бъде приета и от Министерския съвет.

Защо ни е важно?

Разработването на подобен проект би се отразило благоприятно на България в три направления – екологично, икономическо и политическо. Намирането на алтернативни енергийни източници трябва да бъде приоритет за всяка развиваща се европейска страна. Енергията, придобита от зеления водород, ще помогне за това нуждата от водно и топлоелектрически централи постепенно да намалее. Съответно, развитието на подобен енергиен сектор ще редуцира и зависимостта от външни енергийни ресурси.

Пред страната ни се разкрива и отличната възможност за специализиране в търговска ниша, която предстои да бъде развита, което прави и стойността на произведените продукти много по-висока.

В политическо отношение този проект отваря вратата към осъществяването на още едно търговско сътрудничество между България и Германия, за което, ако се доверим на резултатите от миналата година, можем да очакваме, че ще бъде успешно.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 07:16, 15 мар 23

Пред България се отварят възможности за толкова потенциално успешни проекти, дано скоро да имаме стабилно управление

2 Анонимен 18:21, 15 мар 23

Отдавна се чудят от ек как да ни оставят без ток и сега като видяха,че ние няма доброволно да си закрием матриците,първо изпратиха Кьовеши да се пробва да ги закрие,а сега ще ни подхлъзнат с друг проект.Ако ни отнемат и производството на ток ,след промишлеността и селското стопанство и 3 ,4 блок на Козлодуй ставаме пълни васали на шуробаджанашката диктатура на Урсула.Жалко за блестящата идея ЕС,преди 5години беше почти осъществена.....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама