Държавна инвестиция в 5G мрежите

05:38, 03 апр 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

По време на последното заседание на служебния кабинет преди изборите се обсъдиха и гласуваха предстоящи промени в няколко закона.

Сред тях е решението на Министерски съвет да намали с 40% т.нар. Тарифа за таксите, които се събират от Комисията за регулиране на съобщенията по Закона за електронните съобщения. Целта е да се стимулира интересът на мобилните оператори да усвоят спектъра в обхвати 700 MHz и 800 MHz, който до този момент не е използван за граждански нужди и за който не са получавани приходи.

Ефективното използване на този радиочестотен спектър е заложено в Плана за възстановяване и устойчивост, тъй като България е една от последните страни в Европа, в които този обхват все още не се използва за предоставяне на мобилни услуги от пето поколение.

Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Кабинетът предвижда, че след въвеждането на промяната още тази година страната ни ще получи приходи от 130 млн. лева, а след това годишно по 8 млн. лева. До момента тарифата на Комисията за регулиране на съобщенията беше 120 хил. лева за MHz, а вследствие на взетото решение ще бъде 72 хил. лева.

От 20 години Министерството на транспорта и съобщенията и Министерството на отбраната, както и други заинтересовани институции, работят за освобождаване на честоти и ползването им за граждански услуги. След проведени успешни тестове на честотите между 700MHz и 800MHz е установено, че те могат да служат както на военновъздушните сили, така и на предприятията, които предоставят електронни съобщителни мрежи и услуги.

Предстоящите промени показват до каква степен държавата е усвоила тази ниша от пазара и че съществува истинска необходимост от стимулирането на 5G мрежите. Правителството постига съгласие и по въпроса за възможността първоначално приходите да бъдат по-малко, ако се стимулира инвестирането в повече иновации и в разгръщането на новото пето поколение мобилни мрежи.

Снимка: PIXABAY/Geralt

Защо ни е важно?

В близко бъдеще се очертава връзките от пето поколение да се превърнат в крайъгълен камък на развитието на технологиите, които използват Интернет.

Наблюдава се бързото разрастване на пазара на IoT (Internet of things), като се очаква, че 5G технологията ще го издигне на следващото ниво. Едно от основните предимства на 5G е способността му да поддържа  много надеждни комуникации с ниска инертност, което позволява към мрежата да се свързват множество устройства.

Прогнози сочат, че глобалното търсене през следващите години на 5G ще се повиши драстично и до 2026 година ще достигне до 116 000 000 потребители. 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Мишо Спасов 14:38, 03 апр 23

Това е нормалното развитие на нашия свят и дано наистина държавата да инвестира в тези технологии навреме, а да не се случват нещата с около 5-10 години закъснение, както обикновено

2 Анонимен 18:36, 03 апр 23

Въпреки всичко, българският Интернет превъзхожда международните ни конкуренти със своята бързина

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама